Presentació

L’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa és una entitat que té com a objectiu coordinar els esforços i finalitat de totes les Confraries que en formen part, per tal de du a terme les celebracions dintre de la Setmana Santa tortosina.

Aquesta agrupació va néixer l’any 1980 de la mà del llavors bisbe de Tortosa, Dr. Ricard M. Carles, amb la finalitat d’unir els esforços de totes les Confraries per fer més gran la Setmana Santa tortosina.

En l’actualitat, l’Agrupació està formada per deu Confraries, que són les següents:

1. Confraria de l’Hort
2. Confraria Mare de Déu del Roser
3. Confraria Puríssima Sang
4. Confraria de l’AV de Santa Clara
5. Confraria Natzarens de la Passió
6. Confraria Sagrat Cor de Jesús
7. Confraria Maria Immaculada
8. Confraria Sant Crist de la Puríssima
9. Confraria Cinc Llagues
10. Confraria Mare de Déu dels Dolors

A la vegada, hi ha onze passos, que representen cadascuna de les etapes en que Nostre Senyor va haver de passar fins a la seva mort.

L’Agrupació de Confraries de Setmana Santa té vida durant tot l’any, no només en les actes propis de Setmana Santa, com són: la processó de La Passió que té lloc el diumenge de Rams i que és l’única a Catalunya que té lloc en aquest dia; la processó del Silenci, la nit del dijous Sant a la mitja nit, que és l’acte més penitencial, ja que preval el silenci i nomes s’escolten els tambors; i, la processó del Sant Enterrament, a la que aquest any se li ha volgut donar un altre caire i fer que hi participen els misteris que escenifiquen la mort de Jesucrist.

A més a més de les processons, hi ha altres actes que hi formen part d’aquesta Agrupació, com són: les versions de Setmana Santa, cada any explicades des de la perspectiva d’una de les Confraries; el concurs de dibuix, on hi participen els col·legis del municipi de Tortosa; el pregó de Setmana Santa; les conferències; el Via Creu al Calvari, etc.

Tenen especial importància els concerts de Música Sacra, organitzats o coorganitzats per aquesta Agrupació de Confraries, que tot i els mals temps, continua estant present durant la Setmana Santa i que aquest any, ha estat d’una gran qualitat.

La resta del any, les activitats es duen a terme al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa de Tortosa, ubicat al C. Montcada, i que és un lloc amb molt d’atractiu i en el que s’hi exposen, durant tot l’any, els passos de les diferents Confraries de Tortosa.

En aquest espai, té una gran importància per a tots els membres de l’Agrupació ja que és el lloc idoni per tal que tothom pugui admirar les grans obres d’art de la Setmana Santa, donant a conèixer la Passió de Jesús a través d’aquestes i ensenyar l’evangeli a traves de les imatges. Al ser un exposició permanent, durant tot l’any es pot visitar per gent de les nostres contrades i d’altres lloc.