De la Puríssima Sang

ANY DE FUNDACIÓ: 1558

HÀBIT: De color roig, capa blanca i escut brodat, amb la creu i la corona d’espines

NOM DEL PAS: La Coronació d’Espines

AUTOR: Claudi Rius (1948)

Es considera que els primers estatuts d’aquesta confraria foren concebuts l’any 1587.

Les quatre figures que conformen aquest misteri recreen el passatge evangèlic de sant Mateu, que ens descriu com Crist fou despullat al pretori i coronat d’espines. Entorn a la figura central, el Crist coronat, hi ha tres personatges: un soldat romà duu una canya per pegar-li, els altres dos simulen l’enllestiment de la corona (fins i tot un d’ells porta unes tenalles a les mans per tal de donar els últims retocs a l’infamant cercle).

La Santa Església Catedral Basílica de Tortosa ha destacat sempre pel seu tresor, lipsanològic. Fins al darrer quart del segle passat, la població de Calaceit, cèlebre per la seva relíquia de la Santa Espina, formà part de la diòcesi de Tortosa.

NOM DEL PAS: La verge de les Angoixes

AUTOR: Àngel Acosta (1999)

La Mare de Déu, única figura d’aquest misteri, reflecteix un gran sofriment i dolor pel destí del seu fill. Com a símbol del que hem dit, duu una daga clavada al cor. La seva figura es veu realçada per una corona de plata amb pedreria incrustada.

La peculiaritat d’aquest pas consisteix en el fet que Maria desfila en processó pels carrers de la ciutat de Tortosa protegida sota pal·li.

El conegut escultor canari Àngel Acosta, fill predilecte de la seva ciutat natal, Puerto de la Cruz, és alhora fill adoptiu de la ciutat de Tortosa, on té fixada la residència des de 1947.

Artista prolífic, la seva obra es troba sobretot arreu del territori del que fou l’antiga diòcesi de Tortosa fins a la dècada dels anys seixanta del segle passat. És reconegut tant en el camp de l’escultura com en el pictòric.