AV Santa Clara

ANY DE FUNDACIÓ: 1996

HÀBIT: De color marró fosc amb capa de color beix, amb l’escut amb la figura de Jesús

NOM DEL PAS: Jesús davant Pilat

AUTOR: Tallers Salesians

L’any 1886 Joan Bosco visitava l’acabada de fundar escola dels Tallers Salesians de Sarrià, gràcies al sentit social de Dorotea de Chopitea, viuda de Serra, declarada venerable per Joan Pau II. La fundació començà a caminar de la mà del beat Felip Rinaldi, llavors provincial salesià a l’Estat.

Al misteri, Ponç Pilat, prefecte de Judea, apareix al pòrtic del palau d’Herodes de Jerusalem, al costat de l’accés principal, l’Escala Santa que avui es venera a Roma.

Un infant esclau etíop sosté la safata (figura singular perquè és l’única que representa la raça negra i també l’únic xiquet de la nostra Setmana Santa). Els dos soldats són auxiliars (la tradició els vincula, junt amb Pilat, a Astúries i a Tarragona). Un soldat amenaça Crist amb un pilum lleuger, l’altre duu a l’escut una nau amb veles desplegades, l’emblema de la Dertosa romana (això ens recorda que va ser el pas de l’administració local). L’Ecce Homo de l’Evangeli de Sant Joan ha donat nom a advocacions força cèlebres: Jesús de la Sentència, Jesús Captiu, Jesús de Medinacel·li, el Senyor Bon Jesús, etc.